Nakupte ještě za 2500 Kč a získejte některou dopravu ZDARMA
V roce 1896 se na výrobě těchto nožů dohodl velkoobchodník Tasaburo Shigematsu s kovářem Tejim Murakami ve městě Miki City. Nože měly takový úspěch u lidí, včetně císařského dvora, že v roce 1899 byl založen svaz „Higonokami Knife Union“, který měl ve svém nejlepším období až 40 členských společností a více než 200 pracovníků. Higonokami znali a nosili u sebe všichni, japonští tesaři, děti do škol, lidé pro běžné užití. Časem se ale začaly objevovat nekvalitní napodobeniny, tak byla v roce 1910 zaregistrovaná ochranná známka Higonokami. V roce 1911 si ho dokonce koupil korunní princ a později i císař Taisho a to oblibu Higonokami ještě zvýšilo. Výroba pokračovala i během válek, kdy byl nedostatek surovin. Jenže jak začaly na trh přicházet další užitkové nože, začalo nožů Higonokami ubývat. Jediným výrobcem, který může používat ochrannou známku Higonokami, zůstává firma Nagao Kanakoma Factory pana Mitsuo Naggao. Ten je dnes již pátou generací, která tyto nožíky stále vyrábí. Nože balí po několika kusech do modrých a zlatých kartonových krabiček.
Čepel je vyráběna z vysoce uhlíkové oceli, která je velmi ostrá a odolná. Ta je vložena do rukojeti, která je vyrobená z mosazi nebo černě barveného kusa železa následně zdobeného portréty, květinami, zvířaty nebo krajinou. Kompaktní, lehký a historií opředený zavírací kapesní nůž Higonokami není jen čepel - je to kulturní artefakt, který hladce spojuje minulost se současností. Noste u sebe denně kus japonského dědictví, kde každý řez vypráví příběh řemeslné zručnosti a odolnosti.
Pro ostří nože doporučujeme použitídiamantových a vodních brusných kamenů Pokud si nejste 100% jisti svými schopnostmi a šikovností, obraťte se na nás. Vaše nože Vám nabrousíme individuálně dle Vašeho přání. Pravidelně také pořádáme kurzy broušení nožů. Případně vyhledejte profesionálního brusiče ve Vašem okolí. Škody, které by mohly vzniknout při neodborném broušení jsou nevratné.
Částečky přichycené na povrchu čepele z agresivních látek mohou začít korodovat a vytvářet na povrchu nože skrvny, které vypadají jako rez. Nicméně nerezaví ostří nože, ale právě ty přichycené částečky. Na odstranění se běžně používá například jedlá soda, která po namočení vytvoří „kašičku“ a starý korkový špunt.
Souhlasím se zpracováním osobních údajů.Podle zákona o ochraně osobních údajů je nutné udělit Souhlas se zpracováním osobních údajů. Požadované údaje zpracováváme konkrétně za účelem zasílání odpovědi na váš email. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním e-mailu nebo dopisu na kontaktní údaje společnosti.
Odeslat dotaz